Detalii produse

•  INDULCITORI (Edulcoranti cu putere mare de indulcire)

Despre edulcoranti

Edulcoranti cu putere mare de indulcire sunt folositi pentru reducerea cantitatii de glucide din alimente sau din ratiuni tehnologice.

Existenta edulcorantilor permite obtinerea unor produse alimentare speciale (de exemplu pentru alimentatia bolnavilor de diabet) sau a unor alimente cu continut caloric redus (in special bauturile racoritoare).

Conceptul de putere de indulcire are anumite limite deoarece este legat de perceptia gustului dulce, un aspect subiectiv care difera de la un individ la altul.

Fiecare edulcorant are propriile sale caracteristici senzoriale; nu exista edulcorant care sa copieze perfect gutul zaharozei, evaloarea unui edulcorant doar pe baza puterii de indulcire fiind incompleta.

Adaugarea unui edulcorant in solutia altui edulcorant, pe langa cresterea intensitatii gustului dulce, poate modifica pozitiv si calitatea acestuia. Astfel calitatea gustului anumitor amestecuri de edulcoranti este mai buna decat cea a fiecarui edulcorant din amestec, testat separat.

ERTRAG comercializeaza exclusiv indulcitorul BIOSWEET I003

•  cel mai bun mix de indulcitori existent
•  imita perfect gustul zaharului
•  de 220 ori mai dulce ca zaharul
•  de 10 ori mai ieftin ca zaharul in produsul finit
•  dozare 0,42 - 0,48 : 1000
•  componenta: ciclamat de sodiu, zaharina, aspartam, acesulfam K,     maltodextrina

Edulcoranti sintetici si semisintetici cu putere mare de indulcire comercializati de ERTRAG:

•  Acesulfam K (E 950) - a fost descoperit accidental in 1967. Se prezinta sub forma unor cristale incolore sau a unei pulberi cristaline de culoare alba. La temperaturile mediului ambient cristalele de acesulfam K au o stabilitate aproape nelimitata. Gustul dulce al acesulfamului K se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei la concentratii mici; la concentratii mai mari gustul acesulfamului K este afectat de o usoara componenta reziduala amara, mai putin pronuntata decat cea a zaharinei. Acesulfamul K are un efect sinergetic in combinatii cu alti indulcitori, calitatea gustului se amelioreaza in raport cu fiecare indulcitor in parte. Datorita stabilitatii foarte bune poate fi utilizat in majoritatea produselor alimentare: bauturi plate sau carbonatate, produse lactate, produse zaharoase si de patiserie, ciocolata, guma de mestecat. Aportul energetic este nul.

•  Aspartamul (E 951) - a fost descoperit accidental in 1965. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara. Aspartamul se descompune rapid in conditii nefavorabile de temperaturi si Ph. La temperature ridicate viteza de descompunere creste rapid, aceasta sensibilitate limiteaza utilizarea aspartamului numai la produsele care nu sufera tratamente termice intense. Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Aspartamul prezinta un sinergism destul de pronuntat in combinatii cu alti indulcitori, combinatiile cu acesulfam K si zaharina fiind utilizate cel mai des. Puterea de indulcire a aspartamului depinde de natura produsului alimentar in care este incorporat, fiind cuprinsa intre 180 si 250. Este utilizat intr-o mare varietate de produse: bauturi racoritoare, budinci, bauturi instant, topinguri, produse lactate, guma de mestecat. Aportul energetic al aspartamului este de aproximativ 16,8 Kj/g, nesemnificativ datorita concentratiilor uzuale foarte mici in produsele alimentare. Desi fenilalanina este un aminoacid esential, in cazuri foarte rare (1 la aproximativ 10000 de persoane), datorita unei afectiuni metabolice (fenilcetonuria), fenilalanina nu poate fi metabolizata. Ca urmare pe eticheta alimentelor care contin aspartame trebuie precizat ca acestea contin o sursa de fenilalanina. Cantitatea fenilalanina continuta de un pahar de bautura racoritoare indulcita cu aspartame este de 8 - 10 ori mai mica decat cea continuta intr-un pahar de lapte.

•  Ciclamatii (E 952) - puterea de indulcire a ciclamatilor variaza in limitele 30 - 80, in functie de produsul alimentar. La concentratii mari, gustul dulce al ciclamatilor este afectat de o componenta reziduala neplacuta. Cel mai utilizat ciclamat este ciclamatul de sodiu. In amestec cu zaharina ciclamatul prezinta un sinergism accentuat. Se utilizeaza in fabricarea bauturilor racoritoare, fabricarea biscuitilor si a produselor de patiserie, a gemurilor si a conservelor de fructe. Datorita puterii de indulcire relative reduse, avand in vedere dozele maxime admise in produsele alimentare, este necesara asocierea ciclamatilor cu alti indulcitori.

•  Zaharina (E 954) - a fost descoperita in 1879. Se prezinta sub forma unor cristale incolore de culoare alba. Gustul dulce al zaharinei se dezvolta mai lent, dar dupa atingerea intensitatii maxime este destul de persistent. Zaharina are un gust residual amar/metalic care devine foarte pregnant la concentratii mari. Puterea de indulcire a zaharinei variaza in domeniul 300-500. Zaharina prezinta o foarte buna stabilitate, putand fi utilizata in orice produs alimentar. Este utilizata intr-o mare varietate de produse: bauturi racoritoare, budinci, bauturi instant, topinguri, produse lactate, guma de mestecat, conserve de fructe, produse de patiserie, gemuri, jeleuri, tablete edulcorante.

Edulcoranti naturali cu putere mare de indulcire:

•  Brazeina - substanta de natura proteica, extrasa dintr-o planta care creste in vestul Africii si are putere de indulcire aprox. 2000, gust dulce foarte persistent

•  Curculina - este o proteina extrasa din fructele de Curculigo latifolia si are putere de indulcire aprox. 550, gustul dulce se dezvolta lent si dureaza cateva minute. O caracteristica foarte interesanta a curculinei este reaparitia gustului dulce daca, dupa consumarea unui produs care contine aceasta proteina, subiectul bea apa. Daca in locul apei se foloseste o solutie foarte diluata de acid citric gustul dulce se accentueaza.

•  Filodulcina - se extrage din frunzele plantei Hydrangea si are putere de indulcire intre 250 si 400, gustul dulce se dezvolta lent si este foarte persistent. Filodulcina se foloseste in mod traditional in Japonia pentru indulcirea ceaiului.

•  Glicirizina - se extrage din radacina plantei Glycyrrhiza glabra (lemn dulce) si are putere de indulcire aprox. 50; gustul dulce este parazitat de o componenta reziduala persistenta; imbunatatirea gustului se poate realiza prin combinatii cu lactoza sau sorbitol. Glicirizina se comporta bine in produse precum caramelele, ciocolata, inghetata, guma de mestecat si in diverse siropuri.

•  Hernandulcina - se extrage din Lippia dulcis si are putere de indulcire intre 1000 si 1200, gustul dulce este afectat de o componenta rreziduala amara.

•  Miraculina - provine din fructele elipsoidale de circa 2 cm diametru ale unei specii de arbust tropical, sapotierul . Este insolubila in apa. Pentru ppastrarea gustului dulce fructele trebuie congelate. Numele mirraculinei provine de la modul in care modifica perceptia gustului acru. Dupa ce se consuma un fruct continand miraculina, produsele acide cu gust acru sunt percepute ca avand un gust dulce foarte pronuntat.

•  Monelina - este o proteina extrasa din frunzele plantei Bace de Nigeria . Stabilitatea monelinei in produsul natural este foarte redusa, pentru pastrarea gustului dulce fructele trebuie pastrate la o temperatura sub 20 o C. Puterea de indulcire a monelinei este intre 1500 si 2000, gustul dulce este de calitate buna, fara componenta reziduala amara.

•  Osladina - este extrasa din rizomii plantei Polypodium vulgare , puterea de indulcire poate ajunge pana la 3000. Este o planta cu un grad de toxicitate destul de ridicat.

•  Perilartina - este o oxima izolata din uleiul extras din Perrila Nakemonsis Deone si arre puterea de indulcire de aproximativ 2000.

•  Steviozinul - este extras din frunzele plantei Stevia Rebaudiana , originara din America de Sud si are putere de indulcire aproximativ 300. Gustul dulce este afectat de doua componente reziduale, una amara si una astringenta. Nu este folosit in aplicatii comerciale.

•  Taumatina (E 957) - este extrasa din fructul plantei Thaumatocus Danielli ("fructul miraculous de Sudan"), carre creste in Ghana , Zair , Sudan si Togo . Puterea de indulcire este cuprinsa intre 1400 si 2200. Gustul dulce se caracterizeaza printr-o persistenta deosebit de mare si este afectat de o nuanta parazita. Se foloseste la produse zaharoase, gemuri, inghetata si guma de mestecat.

   Ingrediente

•  COLORAN TI ALIMENTARI (E100-E182)
•  CONSERVANTI
•  INDULCITORI (Edulcoranti cu putere mare de     indulcire)
•  ACIDULANTI
•  EMULGATORI
•  SUBSTANTE DE INGROSARE
•  ANTIOXIDANTI
•  POTENTATORI DE AROME
•  LEGISLATIE
•  ADITIVI UTILIZATI IN INDUSTRIA     ALIMENTARA


  Angajari

Va rugam completati-va numele, telefonul la care puteti fi gasit, email-ul, si atasati CV-ul dvs. in format word. Va vom contacta pentru un eventual interviu in cel mai scurt timp posibil.

Va multumim!

 
© 2005 Ertrag S.R.L.
Toate drepturile rezervate.
web design: Dezibel Media   |   web hosting: Web Hotel